یازدهمین محله در بافت قدیم شیراز، محله کلیمیها است. این محله که در بین محلههای بازار مرغ و میدان شاه و محله درب مسجد محصور شده است. تاریخ پیدایش و شکل گیری این محله در شهر شیراز معلوم نیست و
یازدهمین محله در بافت قدیم شیراز، محله کلیمیها است. این محله که در بین محلههای بازار مرغ و میدان شاه و محله درب مسجد محصور شده است. تاریخ پیدایش و شکل گیری این محله در شهر شیراز معلوم نیست و در کتابهای تاریخی مرتبط با شیراز در دورههای تاریخی گوناگون نامی از این محله برده نشده است و تنها در فارسنامه ناصری از منابع تاریخی دوره قاجاریه آن را به عنوان محلهای خارج از محلات دهگانه شیراز به شمار آورده است و در منابع تاریخی ذکر شده که یهودیان شیراز در زمان کریم خان زند مانند دیگر نقاط ایران در محلهای مخصوص زندگی میکردهاند.
البته در سفرنامه نویسانی که در دوره صفویه و به ویژه در دوران قاجاریه از شیراز بازدید داشتهاند
به محله سکونت کلیمیها و نوع مشاغل آنها اشاره شده است از جمله در سفر نامه مادام دیولافوا
که در دوره قاجاریه از این شهر بازدید داشته است چنین مینویسد .
(یهودیان در شیراز در محله مخصوصی زندگی میکنند و شغل آن ها، تجارت اشیای آهنی وصرافی است. بانکی دایر کردهاند که ربح صد در صد پول وام میدهد.
اکثر کلیمیان شیراز درآن زمان به کارهای طلا سازی و طلا فروشی اشتغال داشتند و بازار زرگرها
در وسط این محله قرارگرفته است و تا گذشتهای نه چندان دور بخشی از اقلیت کلیمیها در این
محله سکونت دارند.
در زمان قدیم این محله دست نخورده بود و مکانهایی مثل حمام، مکتبخانه، بازار و بازارچه وکنیسه مخصوص کلیمیها در مرکز این محله قرار گرفته بود. با خیابانکشی و تغییراتی که در بافت قدیم شیراز در اوایل دوران معاصر رخ داد خیابانهایی در اطراف این محله ساخته شد به عبارتی در این محله خیابان فرهنگ، خیابان طالقانی در حاشیه شرقی آن و خیابان نمازی در سمت آن ساخته شد و خیابان سراسری لطفعلی خان زند از ناحیه جنوبی آن عبور میکند که احداث این خیابان سراسری از وسط این محله آن را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم نموده است.که بازار زرگرها در نیمه جنوبی این محله واقع شده است. در چند اخیر بخشی از این محله در نیمه جنوبی آن توسط شهرداری تملک و تسطیح شده و پایانه شهید دستغیب در آن ساخته شد. در خاتمه باید اشاره کرد که جدایی گزینی کلیمیان تا نیمه اول قرن معاصر ادامه داشت ولی در پنجاه سال اخیر برخی از کلیمیها در سایر بخشهای جدید و نوساز شهر شیراز ساکن شده اند.
مؤسسة فرهنگی هنری گنجینة سرزمین پارس از مهرماه سال 1390، با دریافت مجوز رسمی از وزارت ارشاد اسلامی به شمارهثبت:1782 فعالیت خود را آغاز کرد
هدف این مؤسسه رفع نیازهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی شهر شیراز، استان فارس و ایران اسلامی است.