به نقل قول از فارسنامه ناصری تالیف حاج میرزا حسن حسینی فسایی، در دوره قاجاریه هم چنان
رسم حیدری خانه و نعمتی خانه در محلات شیراز ادامه داشت. این رسم که از دوره صفویه در همه شهرهای ایران رواج داشت. در شهر شیراز نیز از یازده محله شهر غیر از محله کلیمیها که خارج از جامعه مسلمانان شیراز بودند ده محله باقی مانده را پنج محله حیدری خانه بود که عبارت بودند از محله اسحق بیگ، محله بازار مرغ، محله بالا کفت، محله درب شاهزاده (در شازده) و محله میدان شاه و پنج محله نعمتی خانه نیز شامل محلات درب مسجد، سرباغ، سردزک، سنگ سیاه و لب آب می شد .
این رسم نعمتی خانه وحیدر ی خانه تا اواسط دوره قاجاریه نیز در محلات شیراز بر قرار بوده و هر ساله میان مردم در محلات حیدری خانه و نعمتی خانه چندین بار جنگ و نزاع میشدند و تنها محله دور از این درگیریهای مرسوم محله کلیمیها بود که بیطرف بوده و به واسطه داشتن دین و آیین متفاوت در جنگ و جدال میان نعمتیها و حیدریها نقشی نداشتند.
وضع و کیفیت محلات یازده گانه شیراز در اواخر دوره قاجاریه و حتی در زمان حکومت پهلوی اول نیز تغییر چندانی نیافت و مرزها و حدود جغرافیایی این محلات که از دوران کریم خان زند رایج بود همچنان دست نخورده به حیات خود ادامه دادند.
از سال 1300 شمسی به بعد شهر شیراز به سمت غرب توسعه یافت و با اولین خیابان کشی در سال 1310 شمسی و شکلگیری محلههای نوساز و جدید در بخش غربی شهر شیراز اگر چه این توسعه فیزیکی محدوده شیراز را گسترش داده بود لیکن هنوز هم در این زمان عمده جمعیت شهر شیراز در همان بافت قدیم ساکن بودند. تنها تغییر انجام گرفته تا سال 1320 شمسی عبور دو خیابان سراسری بنام کریم خان زند و خیابان لطفعلی خان زند از میان این محلات 11 گانه بوده است. که برای تسهیل در امور و ارتباطات شهری صورت گرفت و به تدریج خیابانهای متعددی در حاشیه و اطراف بافت قدیم ساخته شد.
ورود وسایل نقلیه و امکانات و تجهیزات جدید شهری و شکل گیری ساختمان ها، ادارات گوناگون در کنار مجموعه زندیه چهره بافت قدیم را در نیمه شمالی شهر به ویژه در محلات درب شاهزاده و میدان شاه و بالا کفت و اسحق بیگ دستخوش تغییر و تحولاتی چند نمود. این تغییرات از سال 1320شمسی به بعد هم ادامه داشت و همچنان باعث شکل گیری خیابان های کوتاه و کم عرض و عبور آنهااز برخی محلات بافت قدیم شهر گردیدکه به دنبال آن تغیراتی را در چهره وبافت اقتصادی واجتماعی شهر بر جای گذاشت وبه تدریج بخشی از فعالیت های اقتصادی از بازار های اصلی شهر به ویژه بازار وکیل به واحد های تجاری مختلف به پاساز ها و مغازه های پیرامون خیابان های بافت قدیم انتقال یافت. از مهمترین تغییرات صورت گرفته در دوران اخیر احداث زیرگذر زند در مجاورت مجموعه زندیه و توسعه حرم مطهر احمد ابن موسی بوده که در تغییر چهره بافت قدیم شهربسیار موثر بوده است.
منابع و ماخذ
-
فارسنامه ابن بلخی..................
-
حاج میرزا حسن حسینی فسایی، فارسنامه ناصری.
-
تاریخ بافت قدیم شیراز، کرامت الله افسر (1374) نشر انجمن آثار مفاخر فرهنگی، چاپ دوم.
-
شهر سازی و بافت اصلی شهر شیراز، دکتر محمدرضا بذرگر(1383) انتشارات کوشامهر.