loading...

موسسه گنجینه سرزمین پارس

خیابان هایی که در حاشیه و اطراف بافت قدیم شیراز شکل گرفته­ اند به تقریب می­توانند محدوده این بافت تاریخی فرهنگی را از سایر نقاط فعلی شهر جدا نمایند. در سمت شمال این بافت قدیمی خیابان فردوسی کش

خیابان هایی که در حاشیه و اطراف بافت قدیم شیراز شکل گرفته­ اند به تقریب می­توانند محدوده این بافت تاریخی فرهنگی را از سایر نقاط فعلی شهر جدا نمایند. در سمت شمال این بافت قدیمی خیابان فردوسی کشیده شده که امتداد این خیابان به یکی از دروازه های تاریخی شهر شیراز یعنی دروازه اصفهان ادامه می­یابد. در سمت شمال شرقی از طریق خیابان تختی و خیابان کم عرض تیموری (کل تیموری) به سمت دروازه سعدی یکی دیگر از دروازه­های قدیمی شیراز می­رسد. سپس در ادامه در ضلع شرقی بافت قدیم خیابانی کوتاه قرار دارد که ابتدا به کل شیخ ابوذرعه (فلکه مصدق سابق ومیدان غدیر فعلی) می­رسد و سپس امتداد این خیابان به دروازه قصابخانه یکی دیگر از دروازهای شیراز قدیم منتهی می­گردد.

در حال حاضر با احداث پل کابلی در میدان ولی عصر امتداد این پل روگذر در راستای این خیابان هم ادامه یافته و پس از پشت سر­گذاشتن این خیابان کم­عرض با فاصله­ای کوتاه از دروازه قصاب­خانه به فلکه خاتون­(چهار راه خاتون فعلی) ­می رسد که در دوران اخیر با احداث یک پل غیر همسطح برای عبور وسایل نقلیه، این فلکه قدیمی نیز برچیده شده و در حال حاضر به شکل یک چهارراه ظاهر شده است.

در ناحیه جنوبی بافت قدیم شیراز بلوار عریض و سراسری سیبویه قرار داردکه این بلوار طولانی از چهار راه کنونی خاتون (حد نهایی مرز جنوبی بافت قدیم) شروع شده و پس از رسیدن به دروازه شاه داعی یکی ازدروازه های قدیمی شهر وگورستان تاریخی دار السلام به فلکه شاهزاده قاسم (کل شازده قاسم- چهار راه فعلی ) می­رسد.

با امتداد یافتن بلوار سیبویه تا گوشه جنوب­غربی بافت قدیم به یکی از دروازه­های  تاریخی شهر یعنی دروازه کازرون منتهی می­شود که تا پایان دوره قاجاریه و حتی  اوایل قرن حاضر منطقه پایانی حصار قدیمی شهر شیراز در این قسمت واقع شده بود.

در بخش غربی بافت قدیم نیز در اوایل قرن معاصر هم زمان با احداث دیگر خیابان­های اطراف بافت خیابان قاآنی کهنه (قاآنی شمالی) نیز ساخته شدکه با مسافتی کوتاه به کل مشیر (چهارراه­مشیر کنونی) می­رسد. احداث خیابان سراسری لطفعلی­خان زند در اوایل این قرن از وسط بافت قدیم شیراز عبور کرده و آن را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم نموده است.

سپس در ادامه خیابان کوتاه مسیر توحید (داریوش سابق )، چهارراه­مشیر­(کل­مشیر ) را به دروازه قدیمی باغ­شاه(چها­راه زندکنونی ) متصل می­شودکه همین دروازه محل اتصال بافت قدیم شهر با بافت میانی و مرکزی شهر می­باشد. امتداد آن در غرب  خیابان سعدی و به موازات آن خیابان هجرت از میدان شهدا که هر دو آن­ها به خیابان فردوسی در شمال غربی بافت قدیم شهر مرتبط می­گردند.

محسن سپهری منش بازدید : 236 سه شنبه 21 دی 1400 زمان : 13:59 نظرات (0)
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
درباره ما
مؤسسة فرهنگی هنری گنجینة سرزمین پارس از مهرماه سال 1390، با دریافت مجوز رسمی از وزارت ارشاد اسلامی به شماره‌ثبت:1782 فعالیت خود را آغاز کرد هدف این مؤسسه رفع نیازهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی شهر شیراز، استان فارس و ایران اسلامی است.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟