به طور کلی شبکه های ارتباطی که از بدو شکل گیری شهرها به وجود آمده، آنهایی هستند که امروزه هم از اصلی ترین شبکه راههای شهری به شمار می روند. عمده ترین عناصر اصلی شهر حول این محور شکل گرفته و سایر بخشهای شهر به تبعیت ازآنها توسعه یافته اند.
ازعناصر پایدار شهری در شهرهای سنتی ایران از جمله شهر شیراز وجود شبکه راههای ارتباطی در خارج از دروازههای شهر و همچنین مسیرهای ارتباطی در فضای داخلی شهر بوده است که معمولا این معابر وراههای اصلی از دروازه شهر شروع میگردید و برای راهیابی به محلات شهری مورد استفاده قرار میگرفت .
با پژوهشی در منابع و متون تاریخی از دوره دیلمیان چنین برداشت میشود که در این دوره نامی از شبکه راههای ارتباطی و محلات شهری شیراز برده نشده است وتنها از ساختن شهری جداگانه به نام کردفنا خسرو توسط عضدالدوله دیلمی یاد شده است که به دستور وی در خارج از دیوار شهر شیراز در آن زمان در قسمت جنوبی آن یعنی خارج از دروازه درب سلم (دروازه شاه داعی کنونی) ساخته شد است و در آن بازاری احداث میشود که غالب صنعتگران درآن شهر مسکن گرفتند.
ولی در دوره اتابکان از پلی در ابتدای صحرای مصلی نام برده شده که همین پل علی بن حمزه کنونی است ودر ادامه آن از مسیری نام میبرد که در شمال رودخانه خرم دره (رودخانه خشک فعلی) قرار داشته که این پل بر روی آن واقع شده بود. این همان جاده ای بوده است که به سمت شهر استخر میرفته (خیابان حافظ کنونی) و در سمت چپ این جاده صحرای خرم و آبادی قرار داشته که صحرای غربی را مصلی و صحرای شرقی را جعفر آباد مینامیدند.