کالبد فضایی شهر شیراز در دوره زندیه نسب به دوره صفویه تفاوت زیادی نکرد. در دوره قاجاریه مهمترین تغییر همان برداشتن حصار و باروی شهر بود. از آنجا که در خارج از شهر شیراز به ویژه در سمت شمال آن سکونتگاهی وجود داشت که با خرابشدن حصار شهر، وسعت شهر در دوره قاجاریه بیشتر شد.
دو خیابان اصلی شهر یعنی خیابان پل علی بن حمزه تا دروازه اصفهان (خیابان حافظ کنونی ) و خیابان خارج از دروازه باغشاه (خیابان زند کنونی ) مورد توجه بیشتری قرار گرفت و چهارباغ صفویه که بیش از این در سمت شمال شهر (خیابان حافظ کنونی ) وجود داشت اینک در سمت غرب شیراز ساخته شد پس از دوره زندیه در دوره قاجاریه نیز به این بخش از شهر توجه بیشتری شد. بنابراین در دوره قاجاریه نیز در بافت قدیم شیراز خیابان به معنای امروزی وجود نداشت و تنها معابر عمومی و راه های سراسری شامل کوچه های طولانی و پرپیچ و خمی می شد که در داخل این محدوده بود.
در محدوده داخلی شهر، این شبکه راه سراسری که از طریق بازاراصلی شهر (بازار وکیل) و راسته بازارها شروع شده و پس از طی کوچههای طولانی و پر پیچ و خم و عبور از بازارچههای سر پوشیده محلی وگاهی طاقها راه به سوی محلات گوناگون شهرگشوده می شد وکلیه محلات شهری همانند شبکهای منظم به گذرگاه اصلی که مرکز فعالیتهای مهم اقتصادی شهر بود متصل میشدند.
مهمترین شبکه ارتباطی در بافت قدیم شهر مسیر شمالی- جنوبی بود که از دروازه اصفهان و شمال شهر شروع شده و پس از عبور از بازار نو و بازار وکیل و پشت سر گذاشتن کوچه های طویل و بازارچههای محلی به دروازه کازرون در جنوب و دروازه شاه داعی منتهی میشد.
راه سراسری دیگری که درجهت غربی و شرقی از کل مشیر یا دروازه بیضای سابق شروع شده و پس از گذشتن از کوچه ها و پس از عبور از بازار حاجی وگود عربان به محله اسحق بیگ و گذر قوام رسیده و سپس به دروازه دولت قدیم (کل شیخ ابوذرعه یا میدان غدیرکنونی) ختم میشد. علاوه بر این دوراه اصلی و سراسری راههایی دیگری هم بود که از طریق دروازه سعدی و دروازه قصابخانه و دروازه باغشاه در بین راه به چند شاخه تقسیم میشده که از طریق آنها به محلات داخل شهر دسترسی پیدا میکردند. ولی این راها نیز در نهایت به همان دو راه سراسری و اصلی شهرمتصل میشدند و از این طریق ارتباطش بین محلات شهر برقرار میگردید.